גמ׳. אמר רב המנונא כו׳. וכן פסק הרמב״ם (פ״ג מגניבה ה״ט) וז״ל כיצד הודה בבית דין שגנב ואחר כך באו עדים שגנב פטור מן הכפל שהרי חייב עצמו בקרן קודם שיבואו עדים. אבל אם אמר לא גנבתי שפטר עצמו מן הכל ובאו עדים שגנב וחזר ואמר בבית דין טבחתי או מכרתי אם באו עדים אח״כ שטבח או מכר משלם תשלומי ארבעה וחמשה לפי שפטר עצמו תחילה מכלום עד שבאו העדים עכ״ל. והק׳ המשנה למלך דדברי הרמב״ם סותרים מש״כ בפ״ט מהל׳ שבועות
(ה״ד) דאפי׳ בקנס שאין עמו ממון אם מודה בו ואח״כ באו עדים פטור ואע״פ שלא חייב עצמו בכלום, וז״ל שם וכן המשביע עידי קנס וכפרו פטורים משבועת העדות מפני שאם קדם הנתבע והודה בקנס יפטר מלשלם ואע״פ שבאו עדים אחר כן והעידו וכו׳ עכ״ל. והיינו בקנס שאין עמה ממון שהרי אח״כ כ׳ (בהל׳ ה׳) וז״ל משביעכם אני שתבואו ותעידו לי שיש לי ביד פלוני תשלומי כפל ותשלומי דו״ה וכפרו חייבין בשבועת העדות מפני הקרן שהוא ממון וכו׳ עכ״ל.
ונראה שהרמב״ם סובר שסברת רב המנונא חלה דוקא בקנס שיש בו גם ממון כמו גניבה ולא בקנסות שאין בהן ממון כלל כגון שן ועין. לרמב״ם גם הודאה שאינה מחייבת ממון שמה הודאה כגון הודאה בשן ועין ובחצי נזק אלא שאם כפר בגניבה הכפירה בקרן מפקיעה את הפטור של ההודאה בקנס דדו״ה. וכן משמע מלשון הרמב״ם בהל׳ גניבה הנ״ל שכתב וז״ל לפי שפטר עצמו תחילה מכלום עכ״ל, כלומר שהכפירה בממון דקרן מפקיעה את פטור ההודאה בדו״ה. אך לפי״ז קשה מאי הקשה רבא על רב הונא שלא תירץ את קושית רב חסדא דשאני המודה שסימא את עין עבדו שפטר עצמו מכלום, והרי לכ״ע ההודאה פוטרת משום שאינו כופר בממון. וצ״ל שהרמב״ם סובר שמשו״ה לא חשה הגמרא לתרץ את קושיית רבא משום דרב המנונא מיירי רק בגניבה ולא בהפלת שן ועיןא.
כתב הרמב״ן בספר הזכות (ספ״ג למס׳
כתובות דף טו. ברי״ף) וז״ל ומה שאמר עוד הרב ז״ל (בהשגות הראב״ד שם) שאם הודה ובאו עדים קיי״ל כמאן דאמר מודה בקנס ואח״כ באו עדים פטור ואי תפס מפקינן מיניה והיכא דתפס מקמי הודאה ואח״כ הודה נמי מפקינן מיניה ממעשה דר״ג, אין דינו אלא במודה בקנס שיש בו ממון דלא קי״ל מודה בקנס ואח״כ באו עדים פטור אלא באומר גנבתי ובאו עדים שגנב שהרי חייב עצמו בקרן כדאיתא במרובה וכן פסק רבינו (הרי״ף) בהלכה עכ״ל. נראה שהראב״ד סובר כהרמב״ם שדוקא בגניבה אמר רב המנונא שאם פטר עצמו מכלום ובאו עדים אח״כ שחייב, שכפירת הקרן מפקיעה את הפטור של מודה בקנס ואח״כ באו עדים, אבל בשאר קנסות אפי׳ לא חייב עצמו בכלום אם באו עדים אח״כ פטור. והרמב״ן מפרש את הגמ׳ כפשוטה שרק הודאה שמחייבת ממון נקראת הודאה אבל אם לא חייב עצמו לא הוי׳ הודאה - ואם אח״כ באו עדים חייב. וכן כתב רש״י בסוגיין (ד״ה באומר גנבתי) וז״ל דחייב עצמו לשלם קרן מיהא בהודאה הלכך הודאה גמורה היא וכו׳ עכ״ל. וכמו״כ כתב רש״י (בד״ה שהרי פטר עצמו בכלום) וז״ל בהודאה דטביחה לא היה מחייב עצמו בכלום שהיה יודע שהמודה בקנס פטור הלכך לאו הודאה היא ומשלם אם באו עדים וכו׳ עכ״ל.
השגת הראב״ד וספר הזכות לפרק אלו נערות.
א.
בסוף הלכות הרי״ף לפ״ג דכתובות כתב הראב״ד בנוגע לדיני קנסות בזה״ז וז״ל אע״ג דלא מגבינן להו האידנא אמור רבנן דהיו משמתין ליה עד דמפייס ליה לבעל דיניה וכו׳ ואם הודה ואח״כ באו עדים קיי״ל כרב דאמר מודה בקנס ואח״כ באו עדים פטור ואי תפס מפקינן מיניה עכ״ל.
א) ובספר הזכות השיג הרמב״ן דאין הודאה פוטרת במקום שלא חייב עצמו בממון. עיין למעלה בשיעורים (עה. בסוף ד״ה אמר רב המנונא) בביאור מחלוקתם.
ב) עוד השיג עליו הרמב״ן וז״ל דהאידנא לא משכחת לה במודה בקנס משום דהודאה בב״ד בעינן כו׳ וכיון דאנן הדיוטות אנן ליכא השתא הודאה בב״ד למיפטר מיניה חיובא דקנס דהו״ל כמודה בפני ב׳ או בפני ג׳ חוץ לב״ד דכל הודאה שאין דינא לחייבו עליה אינה פוטרתו כשבאו עדות לבסוף כו׳ עכ״ל.
ונראה דלראב״ד הא דמהני תפיסת קנס בזה״ז הוא ע״י הוראת ב״ד דהדיוטות אחרי התפיסה, כי בזה״ז לענין תפיסה קנס שוה לממון. ולכן יש כח לבית דין של הדיוטות בזה״ז גם לפטור קנס ע״י הודאהב.
אך עיין בנמוקי יוסף (לסוגיין כאן בב״ק) שהביא את שיטת הראב״ד ופירשו באופן אחר וז״ל שבזמן הזה שאין דנין דיני קנסות וקי״ל דאפ״ה אי תפס לא מפקינן מיניה אם קדם הלה והודה אע״פ שבאו עדים אח״כ הרי הוא פטור ואפי׳ בדברים שפטר עצמו מכלום לפי שכשם שאין דנין דיני קנסות בזה״ז כך אין מקבלים עדים והרי זה כמו שאין שם עדים עכ״ל. דבריו טעונים ביאור.
ונראה דסובר שלראב״ד באמת אין פטור הודאה בזה״ז אלא שכשיש הודאה אין ב״ד מקבלים את העדים המסייעים לתופס, כי יש לב״ד סתירה. אם יקבלו את העדים חייבים לקבל גם את ההודאה וא״כ חל פטור מודה בקנס. מאידך אם לא יקבלו את ההודאה משום שאינם דנים דיני קנסות גם לא יקבלו את העדים המסייעים לתופס. ולכן ממ״נ התפיסה לא מהני במקום שיש הודאה. ואילו במקום שאינו מודה אנו דנים את הקנס ע״י העדים המסייעים לתופסג.
ולפי״ז קושיית הרמב״ן מדין שצריך לחייב את עצמו בקרן מתורצת, כי דעת הראב״ד אינה שחל דין מודה בקנס פטור בזה״ז, אלא שבמקום שיש הודאה מתעוררת סתירה ופקעה העדות על הקנס. ולא צריכים לומר כמ״ש לעיל שהראב״ד סובר דרב המנונא מיירי רק בגניבה.
לדעת הרמב״ן הודאת המזיק בזה״ז אינה פוטרתו מקנס שהרי אין לנו בי״ד סמוכים לפסוק דין פטור והפקעת חיוב. משום כך אם באו עדים התפיסה מהני. ברם במקום שלא באו עדים ותפס הניזק ע״פ הודאת המזיק, יש מחלוקת הפוסקים אם תפיסתו מועילה או לא. הטור (חו״מ סי׳ שמ״ח ועיין בסמ״ע סי׳ א׳ אות י״ח) סובר שהודאת המזיק בזה״ז מועילה לענין תפיסה שאם תפס הניזק ע״פ הודאת המזיק אין מוציאין מידיו. מאידך קצות החשן (סי׳ א׳ אות ו׳) ופוסקים אחרים סוברים שאין ההודאה כלום ומוציאין מידי התופס.
בביאור המחלוקת נראה שהטור סובר כרא״ש שמעשה הנזק מחייב את שעבודי הקנס מדאורייתא אלא שגמר חיובי הקנס לענין גבייה תלוי בהעמדה בדין. והוא סובר שחיוב הקנס שחל משעת מעשה הנזק נחשב כממון דעלמא. בהתאם לכך מועילה בו תפיסה וגם חל בו דין הודאת בעל דין כמאה עדים דמי. אך בזמן שיש בי״ד סמוכים והבע״ד מודה בפניהם הב״ד מפקיע את כל חלות הממון שבקנס מעיקרו. ואילו בזה״ז שאין לנו בי״ד סמוכים, חיוב הממון שמשעת מעשה חל ואמרי׳ הודאת בע״ד כמאה עדים דמי. מאידך הפוסקים האחרים נוקטים שאף בזה״ז חל שם קנס על החיוב, ובקנס אין אומרים הודאת בע״ד כק׳ עדים דמי, והמודה אינו נאמן כלל. ועוד יתכן שסוברים שדין תפיסת קנס בזה״ז הוא תקנה מדרבנן. ומאחר שסוברים שחל על הממון בזה״ז חלות שם קנס לפיכך סוברים שהניזק יכול לתפוס את הקנס רק אם העידו עדים ולא עקב הודאת המזיק - וכדין קנסות דעלמא.
ב.
עוד כתב הראב״ד וז״ל ואי תפס מקמי הודאתו ואח״כ הודה מפקינן מיניה ולא אמרי׳ דתפיסה מקמי הודאה כעדים דמיא מדא״ל ר״ג לר׳ יהושע אי אתה יודע שטבי עבדי יצא לחירות א״ל ר״י אין בדבריך כלום שכבר הודית והרי טבי כתופס מקמי הודאה הוה שהרי גופו אצלו היה ואפילו הכי לא יצא לחירות מפני הודאתו של ר״ג אלמא לאו כעדים דמיא ומפקינן מיניה עכ״ל.
ר״ל דסד״א דליכא דין מודה בקנס פטור לאחר תפיסה מאחר שהתובע נעשה למוחזק קמ״ל דמ״מ המודה פטור.
ג.
וז״ל המשך הראב״ד: מיהו היכא דתפס קמי הודאה וליכא עדים בתפיסתו דיכול למימר להד״מ ואתו לבי דינא וכפר ליה אידך בההוא קנסא אסתפקא לי מילתא אי הוי מיגו כעדים כדאמרינן בעלמא מה לי לשקר כעדים דמו, וכיון דבההוא תפיסה איכא מיגו הוה ליה כעדים, ואילו אתו עדים הא מחייב, והשתא נמי מה דתפס תפס דמהימנינן ליה כעדים, או״ד כיון דאילו הודה פטור לא עדיף מיגו מהודאה דבעל דין ואע״ג דאמרינן מה לי לשקר כעדים דמו לא עדיף מהודאה דנפשיה דהודאת בע״ד כמאה עדים וכל היכא דהודאה לא מהניא מה לי לשקר לא מהניא כי הכא עכ״ל. ובכן הראב״ד מסתפק אם מיגו מועיל בקנס או לא. ונראה דמסופק אם רק הודאה פוטרת משום גזיה״כ דאינו מרשיע את עצמו אך שאר בירורים מחייבים או״ד דגומרים דין קנס רק בשני עדים כמו בדיני נפשות וא״כ מיגו לא יועיל. הצד לומר שמגו לא יועיל נראה שהוא דין בגמר דין דאע״פ שהמיגו נותן לו נאמנות מ״מ אין גומרין דין קנס לחייבו בב״ד אלא ע״י שני עדים ודומה לדיני נפשות דאין גומרים דינו למיתה בעדות מיוחדת - א׳ מחלון זה וא׳ מחלון זה - ואע״פ שנאמנים כדנ״ל בשיעוריםד.
וכתב הרמב״ן בספר הזכות וז״ל וענין ספקו של הרב ז״ל בתופס קנס שלא בעדים והודה הלה בסוף כו׳ אפילו במודה בב״ד מומחין אני אומר שלא פטרה התורה בקנס אלא שלא חייב אותו מתחילה ע״פ עצמו דכתיב אשר ירשיעון אלהים פרט למרשיע את עצמו, אבל זה לא ע״פ עצמו מתחייב אלא לזה אנו מאמינים שאמר נתחייב לי קנס ותפסתי משלו לתשלום קנס שלי הלכך ירשיעון אלהים קרינן ביה ולא קרינן ביה מרשיע את עצמו כלל דמה הוסיף או גרע בהודאה שלו וכל שכן כשתפס משלו מטלטלין ובא זה לתבוע בדין להחזירם ולפרוע לו קנסו בדמים שאין זה מודה בקנס אלא זריז ונשכר, וגדולה מזו אמרו שאני התם דמחמת ביעתותא דעדים הוא דקא מודה, אלמא לא פטרתו תורה אלא במחייב עצמו ומודה בקנס שלא לצורך אבל זה להנאת עצמו הודה ולא להתחייב בדין עכ״ל. נראה דהרמב״ן סובר שמאחר שבי״ד יכולים לחייבו ע״י המיגו ההודאה לאו כלום היא כי רק כשב״ד זקוקים להודאה מועילה ההודאה לפוטרו. ואילו לצד ספקו של הראב״ד רק בירור ע״י עדים מפקיע הודאה דכיון שהעידו עדים העובדא מבוררת וההודאה לא מוסיפה בירור כלל, ולפיכך הודאה אחרי הגדת עדות אינה חלה ואינה פוטרת. אבל הודאה אחרי מיגו מוסיפה בירור דהודאת בע״ד על הבירור דמיגו ולפיכך ההודאה חלה ובדין הוא שתועיל לפוטרו.
רש״י ד״ה הודאה דטביחה. ז״ל ומה דמחייב בקרן וכפל משום עדות האחרונים היא ולאו משום הודאתו עכ״ל. צ״ע שהרי אע״פ שהודה מחמת ביעתותא דעדים מ״מ הודאתו חייבה אותו בקרן, וא״כ למה כתב רש״י שהחיוב לשלם את הקרן הוא מחמת עדות האחרונים. ואולי דכוונת רש״י דאה״נ חייב לשלם את הקרן מחמת שהודה בגניבה אלא שסובר שאין ההתחייבות שלו בקרן כשהודה בו שייך לחיוב דו״ה, כי הגניבה והטביחה ומכירה מהווים שני מעשים ומחייבים שונים, ומה שהודה בקרן דגניבה לא נחשב כמי שחייב את עצמו בקרן בנוגע לטביחה ומכירה ולדין מודה בקנס פטור מדו״ה. אלא שבדרך כלל כשמודה גנב בקרן, שלא מחמת ביעתותא דעדים, ההודאה פוטרתו מכפל כי חיוב קרן וחיוב כפל באים מאותו מעשה מחייב של גניבה, וממילא פטור מדו״ה, דדו״ה אמר רחמנא ולא גו״ד. אבל כאן ההודאה לא פטרתו מכפל מכיון דהודה מחמת ביעתותא דעדים, ולכן חייב בדו״ה כי לא חייב עצמו בכלום כשהודה בטביחה ומכירה, וההודאה בקרן אינה שייך לדין לדו״ה.
והנה הסברנו לעיל דאליבא דהרמב״ם והראב״ד הדין שצריך המודה בקנס לחייב את עצמו בממון ר״ל שאם הגנב כפר בקרן דגניבה ב״ד מפקיע את הפטור של מודה בקנס בכפל ובדו״ה. ולכאורה קשה לפי מה שבארנו ברש״י שאין שייכות בין קרן דגניבה לחיוב דו״ה דטביחה ומכירה, איך אליבא דהרמב״ם גורמת הכפירה בקרן הפקעת הפטור של ההודאה בטביחה ומכירה, הרי כדמבואר הגניבה והטביחה ומכירה מהווים שני מחייבים שונים.
ונראה אליבא דהרמב״ם שבנוגע לכפירה יש אמנם צירוף בין הגניבה ובין הטביחה ומכירה, כי בלי הגניבה אין הטביחה והמכירה מחייבות. ולפיכך סובר הרמב״ם שאם כפר במחייב של גניבה פקע כל חלות הפטור של מודה בקנס אף מההודאה דטביחה ומכירה. מאידך רש״י סובר שהודאת קנס צ״ל הודאה המחייבת ממון שאם אינה מחייבת ממון לאו הודאה גמורה היא. ומשום כך כדי שתחשב ההודאה בטביחה ומכירה להודאה גמורה צריך שיחייב את עצמו בקרן דטביחה ומכירה עצמן, והחיוב שהתחייב עצמו בקרן הגניבה לא מהני, כי עצם ההודאה דטביחה ומכירה לא היתה הודאה גמורה.
גמ׳. ה״מ היכא דלא ידעי באיזה יום באיזה שעה דליכא לעדות כלל אבל הכא סיועי הוא דקא מסייעי ליה. עיין ברש״י (ד״ה היכא) וז״ל היכא דאמרי לא ידעינן באיזה יום באיזה שעה דאיכא למימר דלהכי עבדי דמסתפי דלא ליתו סהדי דלזמינהו והלא באותה שעה עמנו הייתם ועדים שקרנים הם עכ״ל. רש״י סובר שפסול עדות שאאי״ל הוא משום חשש משקר וזה לא שייך כאן כשהודאת בעל דין מסייעתם.
ועיין ברש״י סנהדרין (עח. סד״ה לפי) וז״ל ולרבא כיון דעדות זוממין חידוש הוא אע״ג דהוי עדות שאי אתה יכול להזימה מקטלי עכ״ל. רש״י מפרש את שיטת רבא שם שעדות המזימים של הזמה לא צריכה להיות עדות שאתה יכול להזימה מכיון דכל נאמנותם להזים חידוש הוא. ונראה דרש״י לשיטתו בסוגיין דיסוד הפסול בעדות שאאי״ל הוא חשש משקר וחסרון נאמנות, ולכן כיון שכל נאמנות המזימים הוי׳ חידוש לא צריכים עדות שאתה יכול להזימה. מאידך אילו היה פסול עדות שאאי״ל חלות פסול בפנ״ע, היה בדין שיחול גם בהזמה כמו שאר דיני פסולי עדות שחלים בהזמה.
אליבא דרש״י סומכוס סובר שכשרים כי אין כאן חשש שקר בעצם הגדתם. ומשמע מרש״י שרבנן סוברים דהו״ל עדות שאאי״ל דמכיון שהודאת בע״ד מסייעתם לא חלה הזמה כלל, שכתב (בד״ה רבנן כו׳) וז״ל דהני סהדי בתראי אינן עדים דאינך יכול להזימם ולקיים בעדות זו דין הזמה שהרי הוא הודה תחילה בפניהם גנב ועל פיו באו להעיד עכ״ל. וצ״ע שהרי מה שהודאת בע״ד מסייעתן הוא רק לענין שלא ישלמו לו תשלומי כאשר זמם וזהו פטור בקיום ההזמה. אבל לענין שלא תיבטל עדותם מחמת הזמה לכאורה אין הודאת בע״ד מועילה. וא״כ שוב הו״ל עדות שאתה יכול להזימה שהרי העדים ניתנים להזמת עדותם ולביטול נאמנותם.
וי״ל שרש״י סובר שע״י הודאת בעל דין יש לעדים נאמנות גמורה וא״א להזימם כללה.
ויעויין בשיטה מקובצת בשם הרא״שו וז״ל דלענין ממון ניחא דא״א להזימם דהודאת בעל דין כק׳ עדים דמי אבל לענין מלקות אין הודאתו מועלת כיון שהעידו שקר, ולא דמי לעדות בן גרושה דמיקרי עדות שאתה יכול להזימה כיון דלקו דשאני התם דמרבינן מלקות דידהו מוהיה אם בן הכות ומסתבר לאוקמי קרא היכא דלא אפשר לקיומי כאשר זמם לעולם, אבל עדות דגניבה דאלמלא הודאתו אפשר לקיומי כאשר זמם לא מוקמינן קרא דוהיה אם בן לומר דמיקרי עדות דבעיקר עדות דגניבה אפשר לקיים כאשר זמם עכ״ל. הרא״ש חולק על רש״י וסובר שהודאת בע״ד מועילה רק לפטור את העדים מלשלם, אבל עיקר עדותם מוזמת ובטלה, ולוקין משום לא תענה ברעך עד שקר. אך מאחר שלא משלמים וחסר קיום הזמה דתשלומין מקרי עדות שאי אתה יכול להזימה, ואין המלקות קיום הזמה כי לוקים משום הלאו דלא תענה ולא משום כאשר זמםז. ושאני כאן מעדות בן גרושה ובן חלוצה דחשבינן למלקות קיום הזמה כי בב״ג וב״ח א״א לקיים כאשר זמם כפשוטו כלל ולפי׳ עונש הזמה מקוימת במלקות. ואילו בגניבה שיש אפשרות של כאשר זמם כפשוטו בתשלומין ממש לא אמרי׳ שמלקות מהוה קיום הזמה.
ונראה אליבא דהרא״ש דבזה חלוקים רבנן וסומכוס. אליבא דרבנן העדים צריכים להיות בני קיום כאשר זמם ולכן כאן דחסר קיום עונש הזמה הו״ל עדות שאאי״ל. ואילו לסומכוס מאחר שעדותם ניתנת לביטול ע״י הזמה הו״ל עדות שאתה יכול להזימה ואע״פ שחסר קיום עונש כאשר זמם.
וצ״ע, דהנה במס׳ סנהדרין
(דף עח.) איתא שטרפה שהרג את הנפש פטור דהו״ל עדות שאאי״ל. והרי שם יש אפשרות להזים את עצם העדות ולבטלה אלא שא״א לקיים בעדים עונש הזמה דהיינו מיתה מאחר שההורג את הטרפה פטור. וחזינן שגם חסרון קיום עונש הזמה משווה את העדות לאי אפשר להזימה.
ונראה דהנה כתב הרמב״ם (פ״ב מהל׳ רוצח הל״ט) וז״ל אדם טרפה שהרג את הנפש כו׳ בפני עדים פטור שמא יזומו ואם הוזמו אינן נהרגין שהרי לא זממו אלא להרוג טרפה וכל עדות שאינה ראוי להזמה אינה עדות בדיני נפשות עכ״ל. ומשמעות סוף דבריו שבדיני ממונות כה״ג כשרח. יוצא שהרמב״ם פוסק כסומכוס שבדיני ממונות א״צ אפשרות של קיום הזמה אלא אפשרות של חלות הזמה המבטלת את עצם העדות. מאידך בדיני נפשות צריכים גם אפשרות של קיום עונש הזמה. ומסתבר שהוא מדין והצילו העדה. ונראה דאליבא דהרמב״ם יש שני דינים בהזמה: א) כשגוף העדות אינה בת הזמה וכגון כשחסרה דרישה וחקירה. בכה״ג חל פסול עדות בין בד״נ ובין בד״מ דשווים בעצם חלות עדותם מדאורייתא, ואחד דיני ממונות ואחד דיני נפשות בדרישה וחקירה שנא׳ משפט אחד יהיה לכם (רמב״ם פ״ג מהל׳ עדות הל״א). ב) כשליכא קיום עונש הזמה. כאן עצם העדות כשרה אלא שהלכה היא בגמר הדין דנפשות שאין ב״ד גומרים דיני נפשות במקום דליכא אפשרות של קיום הזמה, והוא מדין והצילו העדה.
ועוד נראה להציע מהלך אחר ברמב״ם שיתכן לפרש את לשון הרמב״ם כפשוטו שסובר שדין עשאאי״ל חל רק בד״נ ולא בד״מ. אלא דקשה ע״ז מגמ׳ סנהדרין
(דף מא:) וז״ל מ״ש חקירות ומ״ש בדיקות א״ל הכי השתא בחקירות אמר אחד איני יודע עדותן בטילה דהו״ל עדות שאאי״ל בדיקות אמר א׳ מהן איני יודע עדותן קיימת עדות שאתה יכול להזימה הוא עכ״ל. ולכאורה מבואר מהגמרא שדין החקירות יסודו בדין עדות שאתה יכול להזימה. ואיתא נמי שם (דף ל:) שעדות המוכחשת בחקירות פסולה בד״מ. והרמב״ם הביא הלכה זו בפ״ג מהל׳ מהל׳ עדות (הל״ג) וז״ל אע״פ שאין דיני ממונות צריכין דרישה וחקירה אם הכחישו העדים זה את זה בדרישות או בחקירות עדותן בטלה כו׳ עכ״ל, ומשמע שסובר שיש דין עדות שאתה יכול להזימה גם בדיני ממונות, וצ״ע שהרי זה סותר לדברי הרמב״ם בהל׳ רוצח הנ״ל.
ונראה שיש ליישב את הסתירה עפ״י מהלך הגר״ח זצ״ל בגמ׳ סנהדרין
(דף מא:), שביאר שהכחשה בחקירות פסולה בד״מ לא משום שצריכין עדות שאתה יכול להזימה אלא משום שהחקירות מהוות חלק מגוף העדות וכשגוף העדות מוכחשת העדות בטלה. ומה שבארה הגמ׳ שדין חקירות שייך לעדות שאאי״ל כוונתה רק להביא סימן וראייה שעדות הזמן והמקום מגופה של העדות שהרי מחמתה חל דין הזמה בדיני נפשות. ומשום דחקירות מגוף העדות לפיכך ״איני יודע״ בחקירות פסול. משא״כ בבדיקות, מזה שחלות הזמה אינה תלוי׳ בבדיקות סימן הוא שהבדיקות אינן מגוף ועיקר חפצא של העדות, ומשום כך ״איני יודע״ בבדיקות כשר. ולפי״ז אין סתירה ברמב״ם, כי הדין דצריכים עדות שאתה יכול להזימה באמת הוי דין שחל רק בד״נ בלבד, והא דנפסלים בד״מ ע״י דו״ח הוא מפני שחסר בגוף העדות.
הרמב״ם פסק כסומכוס ומפרש את לשון הגמרא וז״ל ה״מ היכא דלא ידעי באיזה יום באיזה שעה דליכא לעדות כלל כו׳ עכ״ל, ר״ל דעדות הזמן והמקום מהווה עיקר העדות, וכשחסרים זמן ומקום אין כאן חפצא של עדות כלל ופסול - גם בדיני ממונותט.
א. וכ״כ המאירי לסוגיין ז״ל ויש חולקין בזו שלא לומר לטעם זה אלא בגניבה, ולמדוה ממה שלא השיבו כן במה שהקשה על רב ממעשה הנזכר ברבן גמליאל במה שבא בסוגיא זו וכן ממה שפסקנו כן בפרק ראשון בענין פלגא נזקא
(לעיל יד ב) עכ״ל.
ב. ולכאורה סברת הרמב״ן דגם לענין תפיסה בזה״ז אין כח לב״ד עצמו להכריע ולהורות אלא שאם תפס לא מפקינן מיניה. ומסתבר שלרמב״ן תפיסה מהני מדין עביד אינש דינא לנפשיה - עיין ברא״ש ספ״ק. ועוד יתכן שהרמב״ן לשיטתו בריש ספר הזכות שסובר כגאונים דבזה״ז לא משמתינן ליה שישלם קנס דאין לנו כח ב״ד כלל להכריחו, שלא כראב״ד הסובר שבזה״ז ב״ד משמתין ליה עד שישלם.
ג. יל״ע האם הסתירה הזאת מונעת את הדיון בב״ד על התפיסה מדאורייתא או מדרבנן ומסתבר שהוא מדרבנן. ועיין לעיל ברא״ש ספ״ק הדן אם תפיסה בקנס הוא דין דאורייתא או דין דרבנן. עוד יש לעיין אם הסתירה הזו חלה מדין מחזי כשיקרא, עיין לעיל
(דף ע.) בתוס׳ ד״ה אמטלטלין דכפריה.
ד. עיין לעיל בשיעורים (דף עד:) ד״ה כי אתי כו׳.
ה. לכאורה יתכן לבאר שכשהודאת בע״ד מסייעתם לא נאמר החידוש להאמין למזימים. א״נ י״ל כי ביטול עדות הזוממים הוא זכות בעל דבר, ומאחר שעל פיו באו להעיד איבד את זכותו. וכן משמע ממה שהוסיף רש״י וז״ל ועל פיו באו להעיד עכ״ל.
ו. ואמר רבינו זצ״ל שיש שם טעות הדפוס בתחילת דברי הרא״ש וציטטנו רק החלק מדבריו שנוגע לנו.
ז. עיין בתוס׳ ריש מס׳ מכות (דף ב. ד״ה מעידין).
ח. עיין בש״ך חו״מ סי׳ ל״ג ס״ק ט״ז.
ט. ע״ע לקמן בשיעורים (דף פד.) רש״י ד״ה מאי עבדינן כו׳.